הצו הנשיאותי מיום ה-4 בפברואר, עליו חתם הנשיא דונלד טראמפ, מורה לבחון מחדש את חברותה של ארצות הברית בארגון אונסק"ו (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization: UNESCO). ההחלטה אמורה להתקבל עד ליום ה-5 במאי.
ההליכים בישיבת הוועד המנהל של אונסק"ו שהתקיימה החודש בפריז, מלמדים שכבר אין כל רפורמה שתוכל לשקם את הארגון.
השנה, שלוש מתוך אחת עשר "סוגיות לתוכנית" על סדר היום של אונסק"ו נגעו לביקורת על ישראל. שני סעיפים מתוך שלושה במסגרת "סוגיות כלליות" סבבו סביב "פלסטין הכבושה" ו"השטחים הערביים הכבושים". בוועידה הזו שנמשכה שבועיים, אוקראינה וסוריה זכו כל אחת לסעיף אחד בלבד.
מסמך ישיבה על "המצב הנוכחי ברצועת עזה/פלסטין" כלל גינוי של הנזק שנגרם למוסדות חינוך בעזה ושל הרג עיתונאים. במסמך אין כל אזכור לכך שבתי ספר בעזה משמשים את החמאס כבסיסי טרור או שרבים מהעיתונאים בעזה מזוהים עם ארגון הטרור. בדו"ח בן 17 עמודים, בו המדינות החברות מתבקשות לתרום עשרות מיליוני דולרים עבור "תמיכה חוץ-תקציבית" לעזה, החמאס אינו מוזכר כלל.
אם כך נוהג הארגון כשחברותה של ארצות הברית תלויה על בלימה, כל תקווה לרפורמה אמתית היא אשליה.
כבר היינו בתסריט הזה. בשנת 1984 נשיא ארצות הברית רונלד רייגן הוציא את ארה"ב מאונסק"ו בשל הפוליטיזציה של הארגון. הנשיא ג'ורג' בוש הבן הצטרף מחדש בשנת 2003, כשהוא נשבה בקסמן של טענות על רפורמה. אולם בשנים שלאחר מכן, ארגון אונסק"ו קיבל את "מדינת פלסטין" כחברה מלאה, העביר החלטות השוללות את הקשר היהודי להר הבית, והגדיר מקומות קדושים יהודיים כ"אתרי מורשת עולמית פלסטיניים". התנהגות זו הובילה את הנשיא טראמפ לפרוש מאונסק"ו בשנת 2018, אלא שהנשיא ביידן הפך את המהלך חמש שנים מאוחר יותר. מחיקת ההיסטוריה היהודית של אונסק"ו עדיין עומדת בתוקפה.
הנשיא טראמפ צדק בכהונתו הראשונה – והארגון לא השתפר מאז. בנוסף לפעולותיו נגד ישראל, ארגון אונסק"ו תומך בשלל מטרות של מפלגות שמאל, לרבות החדרת אידיאולוגיה של טרנסג'נדריזם לחומרי הלימוד בבתי ספר ציבוריים, וחיזוק "המחקר והכלים לטיפול בדיסאינפורמציה שנועדה לדחות ולמסמס פעולות אקלים".
אחד הסעיפים בישיבת הוועד המנהל השנה התמקד בתכנית של "שינויי מנטליות" [במשחק מילים על men, גברים], שמוקדשת ל"מאבק בנורמות מזיקות של גבריות", על ידי הפקת דוחות כמו "האתגר של שוויון מגדרי במשחקי וידאו".
סעיף נוסף בישיבה הדגיש את "הברית העולמית נגד גזענות ואפליות" (Global Alliance Against Racism and Discriminations) של אונסק"ו, שמקדם " הִצְטָלְבִיוּת ואימוץ גישה רוחבית לטיפול באי שווין בכל מגזרי הממשל". היוזמה מונחית על ידי "ערכת הכלים למאבק בגזענות" שהארגון פיתח, שדורשת "בדיקת שוויון גזעי" בממשלות ובארגונים – תהליך בן שישה שלבים שמתחיל ב"הכרה מפורשת בגזענות מערכתית" ומסתיים בהתחייבות ל"שינויים מערכתיים ותרבותיים." יוזמות מדיניות רבות מסוג זה אינן חוקיות כיום בארצות הברית.
הגיע הזמן שארצות הברית תפרוש מאונסק"ו בהקדם האפשרי – ותעודד את בנות בריתה לנהוג כמוה.
(פורסם לראשונה באנגלית ב- Wall Street Journal, ובערוץ 7 "להוציא את ארה"ב מאונסק"ו" 5.5.2025)